Att få barn med funktionshinder

Härom veckan träffade jag en mycket intressant kvinna. Hon heter Kerstin Edberg och hon är certifierad handledare i sorgebearbetning. Kerstin hjälper personer som drabbats av en förlust eller en förändring i livet.

En förlust som vi inte pratar så mycket om i vårt samhälle är när vi får barn som har en eller flera funktionshinder. Man längtar efter barnet men är inte beredd på allt som följer med de här svårigheterna och speciella behov som barnet har berättar Kerstin för mig. Detta gör att man kan drabbas av en känsla av förlust och sorg.

Kerstin har själv upplevt detta. Hon har två tvillingflickor som nu är 19 år gamla och de har flera funktionshinder. När hon fick sina flickor så krossades alla hennes förväntningar och hon upplevde en stor känsla av förlust att livet inte blev som hon trodde att det skulle bli. Kerstin blev både utbränd och drabbades av sorg. Hon drömde på nätterna att hon inte okade stå upp utan trillade ihop hela tiden och det var en ständigt återkommande dröm.

Någon personlig assistans fick familjen inte utan endast hjälp av en avlösare då och då. Tillslut blev livet så tungt för Kerstin att flickorna var tvungna att flytta hemifrån till särskilt boende när de endast var 10 år gamla.

Jag tänker att Kerstins liv och hennes barns liv kunde ha sett annorlunda ut och varit mer glädjefyllt om de hade fått hjälp i sin vardag av personliga assistenter. Kerstin skulle kanske sluppit att bli utbränd. Hon skulle kanske haft möjlighet att arbeta istället för att vara sjukskriven och hon kunde ha varit en gladare mamma. Barnen hade också kunna bo hemma lite längre än tills de bara var 10 år. Vem vill att ens barn ska flytta hemifrån då?

Kertins tips till alla och en var är att om du möter en person som är drabbad av sorg så finns där med stort hjärta och med stora öron. Ofta är det så att folk inte vet vad de ska säga och göra och istället undviker personen som drabbats av sorg. Var där och lyssna istället.

Vill ni kontakta Kerstin Edberg för att få veta mer om sorgebearbetning. Maila henne på edberg.kerstin@gmail.com

 

Lise Henningsson/Kommunikatör