Regeringens budget drar åt snaran ytterligare

Idag offentliggjordes regeringens budgetproposition. I propositionen väljer regeringen att endast höja assistansersättningen med tre kronor i timmen. Det motsvarar en höjning med endast drygt 1 procent. Det är den lägsta justeringen någonsin, och bara ungefär två tredjedelar av den höjning som regeringen förra året aviserade för resten av mandatperioden. Trots att löneökningarna ligger på 2,2 procent.

Regeringen drar därmed åt snaran ytterligare för att svälta ut den personliga assistansen. Och hårdast av alla drabbas förstås assistansberättigade med stora behov av särskild kompetens i sin assistans. Det är inte svårt att räkna ut att det kommer bli svårare att rekrytera personliga assistenter. Det kommer bli större personalomsättning och mindre resurser till utbildningar. I budgeten har regeringen även tagit med en lagändring som ger regeringen möjlighet att införa olika schabloner för olika assistansanvändare.

Regeringen och Försäkringskassan behöver nu använda den föreslagna möjligheten att differentiera schablonersättningen på ett rättvist sätt, så att mer resurser går till dem med de största behoven. Det är viktigt nu att de nya reglerna utformas i dialog med assistansanvändarna så att det inte bara är ännu ett sätt att spara pengar.

Lise Henningsson/Kommunikatör