Klara färdiga gå…snart är spelen igång!

Paralympics

Paralympics, eller de paralympiska spelen som det också kallas, är parasportens motsvarighet till olympiska spelen. Det är många olika begrepp och det kan vara på plats att reda ut några av dem. Paralympics är en tävling för personer med någon form av funktionsnedsättning. Det kan vara rörelsenedsättning, synnedsättning eller utvecklingsstörning.

Parasport

Parasport är samlingsnamnet för sport och idrott för personer med funktionshinder. De tävlande delas inte bara in efter kön utan även funktionsnedsättning och grad av funktionsnedsättning i olika klasser, ungefär som viktklasser i brottning. Parasport har för många med funktionsnedsättning blivit ett viktigt sätt att visa att man kan tävlingsidrotta på liknande villkor som personer utan funktionsnedsättning. De idrottare som räknas till Parasport är idrottare med tre olika kategorier av funktionsnedsättningar, vilka är: rörelsehinder, utvecklingsstörning eller synskada.

20 olika idrottsgrenar i Paralympics

De flesta av de 20 idrotterna i Paralympics är lätta att känna igen. Cykel, friidrott, simning och tennis avgörs som i OS, men är uppdelade i många olika klasser och med tillägg som rullstolar, proteser och mänskliga guider. Rullstolsrugby, volleyboll för sittande och fotboll för synskadade skiljer sig markant från varianterna utövade av icke funktionshindrade. I blindfotbollen till exempel måste publiken vara tyst. Bollen låter och de fem ögonbindelförsedda spelarna i laget bygger spelet på verbal kommunikation.

Klara färdiga gå… den 7:e september börjar spelen i Rio!

Om du vill läsa mer om de olika idrotterna i Rio 2016  klicka här.

 

Lise Henningsson/Kommunikatör

 

paralympic bloggbild