Finns skolor som funkar för alla?

Det finns en diskrimineringslag som säger att bristande tillgänglighet för funktionshindrade är diskriminering. Trots detta stöter funktionshindrade på många problem i samhället.

På senare tid har media uppmärksammat 14 åriga Sebastian Häregård som har en ärftlig muskelsjukdom och sitter i rullstol. Sebastian har haft stora problem att ta sig fram i sin skola. Det handlar bland annat om felaktigt utformade rullstolsramper till olika lokaler. Han har till och med ramlat ur sin rullstol en gång. Familjen har flertalet gånger påpekat för skolan att utföra åtgärder men utan resultat. Sebastian känner sig diskriminerad och uttrycker sig så här:

”De tror att rullstolsbundna är mindre värda. Det gör inget om man pissar på dem. Fast de pissar på helt fel personer”.

Sebastian anser att de som arbetar på kommunen egentligen borde sitta i en rullstol en hel dag och inte få någon hjälp så att de får se hur han har det. Självklart är han upprörd över situationen. En skola ska vara till för alla och ingen ska behöva vara med om det Sebastian vittnar om.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) anser att kommunen inte gjort tillräckligt för att göra skolan mer tillgänglig för Sebastian trots påtryckningar. Därför stämmer Diskrimineringsombudsmannen Vara kommun. DO tar till exempel upp att det finns säkerhetsbrister vid skolans rullstolsramper samt att lutningen på dessa är fel och menar att skolan försvårat Sebastians skolgång och utsatt honom för risker. En eventuell dom skulle kunna användas som rättesnöre i andra fall.

I svaret från kommunen bestrider de stämningen på alla väsentliga punkter. Kommunen menar att de vidtagit alla nödvändiga åtgärder och att de jobbat med tillgängligheten utifrån de ekonomiska förutsättningar man har. Målet ska nu avgöras i Skaraborgs tingsrätt.

Enligt barnkonventionen är alla barn lika värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras. Ett barn med funktionsnedsättning har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv och ska få hjälp att delta i samhället på lika villkor. Varje barn har också rätt till utbildning. Det är på tiden FN konventionen blir en lag så vi slipper läsa om andra liknande berättelser som Sebastians.

Lise Henningsson/Kommunikatör

 

Vad har du för erfarenheter? Vill du tipsa oss om en skola i Sverige som verkligen fungerar för alla elever. Maila till kommunikation@vhassistans.se