”Assistansen har betytt så enormt mycket”

Funk i P1 är Programmet som handlar om vad som funkar och inte funkar i ett samhälle som ska funka för alla. Den 16 augusti sändes programmet ”Välkommen till husarresten” och där intervjuas bland annat Jonas Franksson om sitt liv med personlig assistans.

Jonas Franksson berättar att han på fredagar är tvungen att jobba hemifrån. Han har ingen personlig assistent den dagen och kan därför inte lämna lägenheten. Han upplever det som att han sitter i husarrest. Jonas berättar om hur hans behov av assistans avgörs inne i hans badrum, där det bedöms hur mycket tid han behöver för att sköta sin personliga hygien och gå på toaletten. Badrummet har blivit ett mycket känsloladdat rum för Jonas.

Alla borde ha rätt att komma ut i samhället – varje dag

Assistentens hand på min nakna hud avgör hur mycket assistans jag har rätt till, säger Jonas. Det handlar om integritetsnära handlingar som rakning, klippa tånaglar, toalett besök, tvätt och dusch. För två år sedan bestämde sig försäkringskassan för att dra in den personliga assistans som Jonas hade haft rätt till i 18 år. Plötsligt ansåg de att han inte längre hade lika stort behov av personlig assistans. Därför måste Jonas stanna hemma på fredagar, eftersom han inte kommer ut själv.

VH assistans anser att alla borde ha rätt till att kunna studera, komma ut i samhället, arbeta och bilda familj. Personlig assistans är en mänsklig rättighet och utan den blir det inte längre en självklarhet att kunna delta i samhället på lika villkor. VH assistans menar att samhället måste få vara till föra alla och att vi måste göra samhället till en mer öppen och tillgänglig plats. Alla människor har lika värde och ingen ska behöva hamna i ”husarrest”.

Assistans ger frihet och möjligheter

Ofta när det pratas om assistans pratas det om kostnader och fusk. Men för de flesta med erfarenhet av personlig assistans handlar det om frihet och möjligheter. Jonas berättar att han värdesätter friheten att få göra vad han vill och när. Han väljer hellre att ha en hel dag då han inte får någon personlig assistans alls och istället kan leva fullt ut de övriga dagarna. Assistansen har betytt så enormt mycket hur mitt liv ser ut och att jag kan leva det liv jag vill leva, avslutar Jonas Franksson.

Vad har du för erfarenhet? Mejla gärna till kommunikation@vhassistans.se och berätta.

Lise Henningsson/Kommunikatör

 

Funk i P1 – Ett program om funktionsvariationer, tillgänglighet och normer. Lyssna på hela avsnittet här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/768711?programid=4970