Vänskapskollo, dag 3

Sista dagen startade såklart med en gemensam frukost som sedan följdes av ihoppackning och städning. För varje genomförd aktivitet under kollot har gruppen samlat ihop vänskapspoäng och man kunde efter städningen se hur vänskapstavlan nästan blivit full av stjärnor, som alltså symboliserar poäng.

IMG_3588

Denna dag bjöd på vackert väder, och tur det, för gänget skulle ju ha vernissage för sina konstverk ute på gården. Mats hängde upp tavlorna på en husvägg och läskande apelsinbål dukades fram bredvid. När alla smakat av bålen och tittat på tavlor så fick varje konstnär berätta om sitt motiv och vad tavlan representerar.

IMG_3598 IMG_3602

Sista gruppinsatsen blev att göra i ordning tavlan för vänskapspoängen. Den har ju sedan tidigare en ram och poäng i form av stjärnor, men inget motiv. Det ordnade vi genom att skapa en vänskapsstory. Vardera person ritade något, eller många saker, som för dem representerar vänskap, kärlek och gemensamhet. Många inkluderade moment från kollot i bilderna.

IMG_3632

Men, vad ska vi använda alla vänskapspoäng till? Det rådde stor nyfikenhet kring detta och självfallet ville vi göra något vänligt med vänskapspoängen. På projektorduk presenterades först den totala summan poäng som ungdomarna samlat ihop, nämligen 400, och sedan vad de skulle användas till; att ge bort två getter till behövande familjer. Var och en fick rösta på ett killnamn och ett tjejnamn (det var redan bestämt att getterna var ett par, en tjej och en kille). När samtliga skrivit ned ett killnamn och ett tjejnamn skrevs de in i en slumpgenerator på datorn. Detta gjorde att vi med spänning fick följa en slumpmässig dragning av namn på projektorduken. När de två dragningarna var slut visste vi att getparet från idag heter Hasse och Lillan, vilka bra namn!

Kollot avslutades med köttbullar och potatis på Pärlan och en glassbuffé efter. Jag misstänker att vissa kanske, möjligtvis prioriterade glassen något högre än lunchen. Klokt, säger jag. Kompisarna vinkade av varandra och kramades länge, ibland flera gånger, innan deras olika bilar åkte från Prästgården och hemåt. Alla håller nog med om att man åkte till kollot som vänner men lämnade som ännu bättre vänner.