Mot Stockholm!

Mot Stockholm!

Hej alla!
Idag har vi åkt tåg från Umeå till Stockholm. Det är ett snabbtåg som går direkt, det tar 6.5 timmar. Det är ju nästan som en resa halvvägs till Thailand. 😉 Men det har gått väldigt smidigt att resa. Det har funkat jättebra med rullstolen. Det blev däremot lite förvirrat när jag skulle på, vi reser ju med hunden och egentligen ska den vara i en djurkupé. Men eftersom jag sitter i rullstol så skulle jag sitta i en annan kupé. Det är som i många sammanhang att man inte har tänkt på att man kan ha flera kombinationer.

De tänker aldrig på att man kan ha ett funktionshinder, ha en hund och familj. Sitter man i rullstol kan man bara sitta i en kupé på tåget. Det innebär att jag inte kan boka en biljett i en tyst avdelning eller i första klass. Jag kan inte heller jobba för jag har ingen tillgång till el så jag kan ladda min dator eller telefon.

William hittade en flickvän på tåget.
William hittade en flickvän på tåget.
Resan gick bra och William var glad under resan.
Resan gick bra och William var glad under resan.

Sj har ju under längre tid haft fina reklamer där de visar hur lätt det är att ta tåget i stället för bilen. Man kan jobba och syssla med annat under resan. Men aldrig har jag sett en reklamfilm för hur smidigt det är att resa om man sitter i rullstol. Jag tror att man som mest skulle visa hur man kommer på och av. Men det fattar man väl redan om man ska resa.

Många blir även förvånade när de ser mig på perrongen. ”Ska DU med tåget?” Ja, men vad tror du? Jag sitter ju här med en biljett i handen för att jag ska med. Jag kommer ju inte till stationen för att jag tycker att det är roligt att se tåg åka iväg.

Det blir så signifikant för hur människor tänker på personer med ett funktionshinder. Du är handikappad, det är allt. Du reser inte, du har ingen familj eller partner, de tror att du är ensam. Det är väldigt svårt att få tag på ett dubbelrum som även har en handikapptoalett.

Mot Stockholm!
Mot Stockholm!

Det finns ungefär 300 000 personer som sitter i rullstol i Sverige. Fortfarande är det svårt att ta sig runt i Sverige. Det saknas fortfarande tillgänglighet på många ställen. Det är ju dumt. För man stänger ju inte bara ute en person, utan det handlar ju även om min familj och mina assistenter. Framförallt minskar det köpkraften. Om inte jag kan bo på hotellet eller resa med just det resebolaget kan inte heller min familj eller assistenter göra det. Så de förlorar ju mycket intäkter på det.
Ha det så bra!
/Veronica

One thought on “Mot Stockholm!

  1. Jag åker några gånger per år, x3000 eller vad det heter. Då finns det ett uttag vid stolen bredvid handikapplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>