Fritid för barn och unga med funktionshinder

Jag hittad en undersökning om hur mycket idrottsaktiviteter det finns för personer med funktionshinder. Man har gjort en enkät och skickat ut till idrottsföreningar runt om i Sverige. Rapporterna ”Fritid för barn och unga med funktionshinder” och ”Många syns inte men finns ändå”. De är skrivna av handikappsförbundens samarbetsorgan och Barnombudsmannen.

Barn och ungdomar med funktionshinder lever under sämre villkor än barn utan funktionshinder.

Bla visar det sig att det inte finns idrottsaktiviteter i samma utsträckning för barn/ungdomar medfunktionshinder. 35 % av kommunerna har inga riktade insatser till gruppen och 10 % uppger att man inte vet om sådan verksamhet finns inom kommunen.

Syftet med studien är att undersöka i vilken utsträckning det finns idrottsaktiviteter utanför skolan för barn/ungdomar med funktionsnedsättning samt vilka hinder och möjligheter idrottsföreningarna själva anser att de har för att bedriva verksamhet för dessa barn/ungdomar.

Det skickades ut 100 enkäter och det kom 40 svar från hela landet.

Resultatet av undersökningen visar att 14 av de 40 idrottsföreningar som besvarat vår enkät hade verksamhet för barn/ungdomar med funktionsnedsättning. Det som visat sig vara av stor betydelse för att en idrottsförening ska starta upp en verksamhet för barn/ungdomar med funktionsnedsättning har varit intresset. Det behöver finnas någon inom föreningen som har ett personligt intresse eller någon utanför föreningen t ex en förälder som visar intresse för att en verksamhet ska startas upp.

Arbetet som jag tagit informationen från heter Idrott för barn och ungdomar med funktionsnedsättning av Christina Aust och Anna Tallkvist

VH assistans ordnar aktiviteter runt om i landet så gå gärna in på vhevent.se och kolla vårt utbud och anmäl er!

Ulrika

sport