Allmänna ombudet, för vem?

Det har varit en del prat om det allmänna ombudet. Vem är hon och vilken funktion har hon? Och framförallt, hur påverkar hos assistansen och den assistansberättigade?

Jag ska försöka att så sakligt som möjligt presentera fakta, eventuella värderingar och tankar lämnar jag till er som läser.

På FK:s hemsida står det:

Allmänna ombudet har möjlighet att överklaga Försäkringskassans beslut i förvaltningsdomstolarna.

Denna möjlighet används i första hand för att försöka få fram vägledande domstolsavgöranden.

Allmänna ombudet kan också klaga på beslut som ombudet bedömer som helt felaktiga.

 Allmänna ombudet kan klaga såväl till fördel som nackdel för den enskilde. Men allmänna ombudet överklagar inte på uppdrag av enskilda. I de mål där allmänna ombudet överklagat Försäkringskassans beslut är ombudet part ända upp i högsta instans.

Det allmänna ombudet har en självständig ställning och utses av regeringen.

Kvalite

 I praktiken har det sett ut så här:

2012 beviljade Försäkringskassan assistans till en kvinna med livs- hotande lungblödningar i enlighet med det femte grundläggande behovet.

Då gick allmänna ombudet för socialförsäkringen in och överklagade beslutet. Ombudet menade att det femte grundläggande behovet enbart borde gälla personer med psykiska funktionshinder.

25 juni 2015 meddelade Högsta Förvaltningsdomstolen att man gick på allmänna ombudets linje och kvinnan blev av med sin assistans.

Det som skett nu är att allmänna ombudet menar att med ”grundläggande behov” avses bara personlig hygien, måltider, att klä av och på sig och att kommunicera med andra.

Allmänna ombudet menade att det sista grundläggande behovet, ”det femte behovet” som det ofta kallas men som i lagtexten beskrivs som ”annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade”, endast avser personer med psykisk funktionsnedsättning.

Det innebär att de grupper som bara beviljats personlig assistans med stöd av det femte behovet helt kan mista sin rätt till assistans.

Personer som kommer upp i 20 timmars grundläggande behov bara med stöd av ”femte behovet” kan mista den statliga assistansen och istället hänvisas till kommunal assistans enligt LSS.

Detta är ett ytterligare slag mot assistansen och får effekten att färre får personlig assistans. Om detta varit utgångspunkten för allmänna ombudet är inget som är klart, men det är den effekt det får.

Domen från 25/6:

http://www.hogstaforvaltningsdomstolen.se/Domstolar/regeringsratten/Avg%C3%B6randen/2015/Juni/3527-14.pdf

/Josefine