Fusk i personlig assistans

I media har det de senaste åren lagts stort fokus på att lyfta fram dem som fuskar eller på annat sätt inte är ärliga assistansanvändare.
Det här drabbar ju, som alltid när man har med kriminalitet och oärlighet att göra, de som är mest utsatta. Naturligtvis ska de som inte är i behov av assistans och lurar till sig ersättning inte komma undan.

Men medias rapportering måste bli bättre! Många gånger framstår det som om alla fuskar när man läser en sådan artikel. Tyvärr har detta gjort att en del människor inte ser hela sanningen, utan tror att alla funktionshindrade fuskar och utnyttjar systemet vilket naturligtvis inte stämmer. För väldigt många av oss så är skillnaden mellan att ha assistans och att inte ha någon skillnaden mellan liv eller död.

För en tid sedan var det en artikel om en kille som fick sin rullstol slängd på spåret i tunnelbanan av en person som anklagade honom för att han utnyttjade systemet. Att ordet funkofobi kommit in i ordlistan speglar hur samhället ser på personer med funktionshinder.

/Niklas