Personlig assistans

personligassistans-

Personlig assistans som bygger på en värdegrund- vad betyder det för dig?

Att verka för jämlikhet och delaktighet i samhällslivet såsom ledorden i  LSS-lagstiftningen lyder samt rätten till ett självständigt liv  kan verka självklart, men vad innebär det egentligen inom personlig assistans?

För att knyta an till dagens tema och vårt viktiga uppdrag som tjänstemän inom personlig assistans är jag övertygad om att vi alla inom VH assistans jobbar värdegrundsbaserat varje dag, frågan är kanske snarare hur vi uppfattar vårt värdegrundsbaserade arbete rent konkret och vilken betydelse värdegrunden har för oss i vårt dagliga arbete.

Personligen så anser jag att de erfarenheter av funktionsnedsättningar som finns inom företaget samt våra kunder är den största inspirationskällan till att aktivt och dagligen jobba värdegrundsbaserat inom VH assistans. Det finns enligt min mening en anda inom VH assistans som är okränkbar och som förutsätter att vi tjänstemän jobbar för våra kunders rättigheter när dessa riskerar att bli kränkta i olika hänseenden. Det vanligaste exemplet är kanske tjänstemän inom myndigheter som vi ofta har kontakt med på kunders uppdrag, och som inte vill förstå att kunden precis som du och jag och vilken människa som helst i samhället vill kunna leva sitt liv fullt ut men som hindras för att behovet ska ”motiveras” utifrån vad myndigheten anser vara goda levnadsvillkor.

Vad som bidrar till ett gott liv på individnivå tror jag, förutom då det gäller de grundläggande behoven som vi människor har i det dagliga livet, är en högst personlig fråga. Däremot känner jag mig stolt över att vara en del av en organisation som aktivt arbetar för funktionshindrades rättigheter och där värdegrunden är en levande metod i alla de situationer då vi arbetar för och med våra kunder, och inte minst då vi möter våra kunder i det verkliga livet.

Avslutningsvis så vill jag betona hur viktigt ett värdegrundsbaserat arbete är för mig, i mitt uppdrag,  då jag anser att det ligger inom ramen för vårt dagliga arbete att se till varje kund som unik där insatserna ska vara anpassade för att passa just den specifika kunden. Detta för att bidra till att kunden verkligen får rätten till ett självständigt liv, där denne också kan delta jämlikt i samhällslivet och aldrig ska uppleva sig begränsad på grund av sin funktionsnedsättning. Som sagt LSS-lagstiftningens ledord kan låta självklara, men jag är övertygad om att vi tjänstemän på VH assistans arbetar för och inom en organisation där vi alla delar en värdegrund som faktiskt resulterar i att vi anser att LSS-lagstiftningens ledord är självklara och en okränkbar mänsklig rättighet.

Helena
Verksamhetsledare Stockholm