Minnen från Mallorca

Tiden går så fort, men den 21 -28 augusti så åkte VH assistans tillsammans med 35 deltagare till Mallorca och då Alcudia. Det var en mycket givande, rolig och solig vecka tillsammans med kunder, assistenter, syskon och släkt. Jag håller på att sammanställa de frågor och svar som våra kunder och assistenter har fått besvara angående hur de tyckte veckan har varit. Tills dess (ikväll) får ni ta del av mina kollegor Helena, Sofie och Emmas reseberättelser. De arbetade med mig under veckan och jag vill än en gång även tacka dem/ Caroline

Mallorcaresan- Helenas minnen

Just nu sitter vi på flyget på väg hem till hösten och Sverige efter en mycket händelserik vecka på Mallorca, känslan av vemod gör sig alltid påmind då nya bekantskaper och vackra miljöer lagras i minnet för att ge plats åt nya erfarenheter och händelser. I söndags när alla deltagare och VHpersonal var på plats på hotellet höll vi i ett välkomstmöte för att hälsa alla välkomna till Mallorca och en spännande vecka tillsammas med oss på VH Assistans. Det var många nya ansikten och namn att lära sig, men dagarna gick i en rasande fart och allt eftersom växte sig en härlig gemenskap och gruppkänsla fram som jag inte tror lämnade någon oberörd.

Vi lekte i utomhuspoolen om förmiddagarna, badade i det ljumma havsvattnet och passade på att njuta av det varma vädret, upptäckte Alcudia på lite närmare håll genom att besöka den lokala marknaden, åt trevliga middagar på kvällarna, tävlade i äkta ”Så ska det låta” anda, firade spansk afton på hotelllet för att bara nämna några av aktiviteterna under den gångna veckan. För att berätta lite närmare om det gäng vi tillsammans bildade av deltagare,  assistenter och VH-personal som var med på Mallorcaresan, var vi ett glatt gäng som bestod av såväl barn, ungdomar och vuxna, givetvis var även familjemedlemmar/ släkt till deltagare med på resan för att tillsammans kunna njuta av upplevelsen av en utlandsresa och ett fullspeckat program som vi på VH kunde erbjuda. Vi hade från början satt upp ett program blandat med såväl utflykter för att lära känna Mallorca och det riktigt spanska till bland annat lekar, musik och sång i grupp.

Dock upptäckte vi att det fanns många olika intressen i gruppen,  och därför anpassade vi då programmet för att alla skulle få chansen att ägna sig åt just sitt favoritintresse för att få ut det mesta möjliga av Mallorcaresan. En mycket uppskattad aktivitet var en dagsutflykt till ett projekt beläget utanför Palma som kallas ”Handisport”, där personer med funktionshinder kan ägna sig åt bland annat golf, segling och vattenskidor.

Vad det gäller vattenaktiviteter ligger spanjorerna även steget före oss då det kommer till att tillgängliggöra havet för alla, förutom att Handisportprojektet erbjuder möjligheten till att åka vattenskidor så har Alcudia kommun en badstol som finns att låna dagligen på stranden. En helt fenomenal och tillsynes enkel uppfinning som gör det möjligt att komma ned i vattnet utan att bli buren, stolen ser nästan ut som en solstol men är utrustad med flytanordning, flytväst samt gummidäck som gör den mycket säker och att den inte fastnar i sanden.

Vi på VH såg till att badstolen fanns på plats varje dag på stranden för att alla skulle få möjlighet att njuta av havsbad och samtidigt testa på badstolen som kom att bli mycket populär då den var så lättanvänd och bekväm.  Jag kunde dock inte låta bli att fundera över varför vi i Sverige inte har sådana badstolar på våra sandstränder? Enligt min mening borde det finnas en på varje tillgänglig sandstrand för att alla ska kunna bada, men även för att kunna ägna sig åt valfri vattenaktivitet när lusten faller på. Med andra ord finns det mycket kvar att göra på den fronten i Sverige, och jag vet att vi kan så mycket mer och bättre än det vi hitills uppnått i dagens samhälle.

Avslutningsvis vill jag passa på att tacka alla ni som var med på resan för en mycket minnesvärd och framförallt rolig vecka tillsammans. Jag hoppas vi ses snart igen på någon av de resor/ aktiviteter som vi på VH Assistans arrangerar. Samt ni som ännu inte provat på någon av våra resor, så tycker jag att ni som är intresserade ska ta chansen till  nya och roliga upplevelser,  samt framförallt möjligheten att åka utomlands, alla våra resor och aktiviteter är anpassade för att det ska vara enkelt och smidigt för dig som har ett funktionshinder att resa och inte behöva oroa dig för tillgängligheten väl på plats på resmålet.

Reseberättelse – Sophies minnen

Nu har vi varit hemma i några dagar. När jag tänker tillbaka på vår fantastiska resa till Alcudia, Mallorca är det genast ett par saker jag minns extra starkt. Främst det härliga gänget som reste tillsammans. Det var så roligt att få lära känna nya kompisar och få umgås med gamla; allt från att leka och att ha gemensamma aktiviteter och utflykter, till att gå och käka tillsammans eller bara heja på vid frukosten. Det var ett riktigt bra gäng fyllt av energi som spred massor av glädje som gjorde just denna resa fylld av fina minnen.

Efter det fina sällskapet kommer jag att tänka på värmen, solen och badandet. Vi hade tur som fick en vecka utan ett enda moln på himlen, det sköna vädret fick alla att njuta extra mycket av allt fint veckan erbjöd. Vi badade varje dag antingen vid hotellets pooler eller vid havet. Utmärkta hjälpmedel gjorde badandet till ett rent nöje för alla, vid havet fanns en stol med breda hjul och flytdynor som gick jätte lätt att rulla på sanden och ner i havet där den sedan flöt. Badandet vid poolen gick smidigt och njuta till fullo gjorde man av de svalkande doppen.

De roliga aktiviteterna är något jag också minns starkt. Första dagen tog vi en gemensam tur till den inhemska marknaden, vi var i majoritet tjejer som botaniserade bland lädervaror, grönsaker, kläder, smycken och klockor, fyndade gjorde nästan alla. En prima dag på Marineland fick vi också uppleva – delfiner, sjölejon, pingviner och en massa olika sorters fiska fick vi se på nära håll. Några i gänget åkte vattenskidor, sittandes, helt anpassat och supercoolt! Vi hade strand aktiviteter och tävlingar, pop quiz och charader, alla bjöd på sig själva och vi hade jätte skoj!

Det fina hotellet som funkade toppen för tillgänglighet och den goda maten som serverades i hotellrestaurangen är verkligen ett starkt och fint minne. Och visst är det som jag befarade – jag ångrar att jag inte åt ännu mer av den delikata maten och ännu mer från dessertbordet. De rymliga rummen med oklanderlig standard bidrog till den jättefina veckan.

Jag vill med stor värme tacka alla som var med på resan och delade alla fantastiska upplevelser och skapade fina minnen.  Det var ett sant nöje att få ha lära känna er alla! Tack för all er glädje och energi som gjorde Mallorcaresan så lyckad!  På återseende! / Sofie

Mina tankar om mallorca/ Emma.

Det var min första gång att resa utomlands med VH assistans och första gången jag var på Mallorca. Min första tanke var att mallorca var en fin ö, rena och mysiga stränder. Det är tråkigt att all mat som serveras på restauranger har blivt så anpassat till alla turister. Dock så var det väldigt bra mat på hotellet och väldigt bra frukost. Hotellet i sig var jätte trevligt. Poolområdet var roligt utformat med klippor, buskar och träd. Bra med tre pooler med olika djup så att alla kan bada säkert.

Som sagt var det fina och rena stränder som nu är mer tillgängliga för alla genom den nya stolen som man kan dra ut i vattnet. När jag först hörde om den så tänkte jag att den var utformad som en rullstol som hade bättre stranddäck. Men så var inte fallet, det var en väldigt smart och genomtänkt anordning som bara inte var lätt att dra med dess tre däck utan som flöt ute i havet. Så istället för att lyfta ut i havet och/eller gå ut i vattnet kan man sitta stadigt och komma ut säkert till det djup man vill ha. Jag tycker att det var en fantastisk uppfinning, hoppas att man kommer att få se stolen på fler ställen och tillgänglig för alla!

När man inte hade lust att leka i poolen eller hänga vid havet så fanns det aktiviteter eller utflykter som man kunde hänga med på. En dag så åkte vi på en båttur. Det var Helena som hade varit och pratat med de som hade båtturen och hon hade fått olika svar. En dag så skulle det gå utmärkt att komma ombord med rullstol, och andra dagen så kunde det bli problem. Så vi visste inte riktigt hur svårt eller lätt det skulle vara att komma ombord. När det var dags för båtturen så gick allt smidigt så jag kände att det var ingen som kände att det var ett problem att komma på. Det som jag tyckte var tråkigt är att ingen båt är anpassad. Nu när mallorca har så mycket och har haft så mycket turism och jag tror inte vi var dom första som ville komma ombord med rullstolar. Så jag tror att det sitter bara i vilja att att inte bygga om någon båt och göra den tillgänglig för alla. Och det är lite tråkigt att det ska vara väldigt lika ”problem” överallt, jag vill inte kalla det problem för jag tror att mycket kan lösas.

En annan rolig utflykt som vi var på var vattenskidor. Det är några personer som har byggt vattenskidor som man sitter in. Det var väldigt roligt att se att det kommer bara mer och mer saker som fler kan använda sig av och uppleva nya saker. Den som vi testade på var byggd av trä och hade tre skidor. Dom hade också en som var byggd av en surfingbräda den hade vi inte möjlighet att se.

Som jag fick känslan av att alla som var med hade en jätte bra resa och var nöjd med alla aktiviteter och utflykter. Jag hoppas att jag kommer att få fler möjligheter att resa med VH. Det har varit otroligt roligt att få vara med och se fler saker som blir möjligt för alla.

Tack att jag fick följa med!