Linnea här

Så då var det min tur att delge er mina tankar kring mitt yrke och kanske en inblick i vad som är viktigt för mig i den yrkesrollen jag har under den här veckan. Jag tror inte att det längre är någon hemlighet för de allra flesta att jag har gjort ett par hopp mellan olika tjänster inom VH assistans och det har för mig varit en möjlighet att lära mycket men också att utvecklas i mitt yrke. Det har oavsett varit en unik möjlighet som ger mig oerhört mycket i det arbetet jag har idag och jag tror att ni kommer att förstå varför längre fram.

Jag vill flytta fokuset till det som för mig är det allra viktigaste i mitt yrke och har så varit från början, och det är kvalitén på den personliga assistansen. Jag arbetar med kvalitet på olika plan och i olika forum i företaget men det är just det jag brinner för och kärnfrågorna i allt arbete jag vill bedriva inom VH assistans.

Med det arbetet jag har idag som kvalitetschef är det just det jag vill utveckla och då via våra regionchefer och alla våra personliga assistenter, vad de levererar och hur vi som företag ska göra det mycket bättre. Just att kvalitetssäkra allt arbete vi bedriver, och det får inte bara vara en illusion utan att det blir förankrat hos alla medarbetare. Det är ett svårt jobb, för jag tror att alla förstår hur det kan bli när organisationen och de som arbetar på kontoren inte förstår vad de som är personliga assistenter arbetar med, eller hur lätt det är i en större organisation att sitta på bra tankar och utvecklade idéer men när de aldrig når ut hela vägen eller inte är applicerbara på verksamheten. För mig så är det viktigt att ha ett individperspektiv i allt det arbete jag gör och kommer göra, jag vet hur det är att arbeta som personlig assistent och det bär jag med mig i allt det arbetet som jag gör och alla idéer som jag presenterar för organisationen. Vi arbetar för våra kunder, inget annat, men det går att göra på en mängd olika sätt. Där är just i den här branschen oerhört svårarbetat på många sätt.

När jag började arbeta som personlig assistent/arbetsledare började jag ganska snart att inse vikten av professionen och den stora skillnaden man kan göra och på hur många olika sätt man kan göra. Det är ett unikt uppdrag jag tilldelades och ju mer jag började tänka på det ju svårare blev det, ganska snart hamnade jag i en rad etiska dilemman som ställde till det lite för mig. Men i takt med att jag växte in i uppdragets mening blev svaren alltmer klara.

För mig blev det tydligare att yrket är långtifrån enbart det vårdinriktade som jag tror att många ser som självklart, att arbeta som personlig assistent är först och främst i mina ögon ett pedagogiskt arbete.  Att arbeta som personlig assistent är i grunden detsamma oavsett vilken individ man arbetar med och för. Det innebär att först och främst flytta sitt perspektiv utanför sig själv till en annan person och den personens möjligheter och livssituation vilken den än må vara, där fyller den personliga assistenten sin roll som vägledande, stöttande och även fysiskt så som armar, ben eller vad det än må vara, och där följer de unika arbetsuppgifterna som yrket innebär.  Det totala fokuset ska i arbetet flyttas till en annan individ, det är det som är professionen personlig assistans.

När de basala behoven är uppfyllda, vilket alltid är nummer ett följer just att stötta, uppmuntra, förenkla och uppmuntra och därigenom faktiskt kunna påverka, förändra och faktiskt kunna sätta en guldkant på tillvaron när det är möjligt, utifrån de förutsättningar som finns, det är en unik möjlighet att kunna göra det här, men ingen svår uppgift när man har förstått sitt uppdrag och det är det jag vill kunna få ut till alla medarbetare som arbetar inom VH assistans, de som inte förstår sitt uppdrag eller arbetar utifrån dessa enkla (Ja, faktiskt) krav har inget i mina ögon att göra inom den här professionen.

Jag har tyvärr upplevt många situationer som skrämt mig inom personlig assistans, och gör det fortfarande, när någon inte förstått sitt uppdrag och hur lätt det då är att gå över en annan människa, kränka någon annan och även hämma dennes utveckling. Många gånger tror jag inte att det är medvetet utan endast på grund av att personen ifråga inte har förstått sitt uppdrag.

Men jag har också sett bevis på precis motsatsen, personer som fullt ut förstått sitt uppdrag och vilka förändringar det har kunnat innebära för enskilda individer. Det gör mig varm i hela kroppen och fyller mig av lust att kunna påverka så att fler förstår just det här, och det har lärt mig så mycket i hur jag vill att VH assistans ska arbeta och vad vi ska leverera. Så för att avsluta denna text som skulle kunna bli hur lång som helst, vill jag tacka alla fantastiska medarbetare vi har och säga att jag kommer att arbeta hårt för att ni ska trivas hos oss och ta möjligheterna som mitt nya uppdrag ger i att inom VH assistans kunna förbättra för professionen och den assistans vi levererar ut till våra kunder!

Önskar er en fin vecka, ta vara på de möjligheter ni har, och njut av det vackra vädret!

Linnéa Lilja, kvalitetschef